De schone koelkast (belangrijk als je een horecazaak wilt beginnen!)
Kent u het programma Smaakpolitie van SBS6 nog? Presentator Rob Geus ging onverwacht horecazaken bezoeken om te controleren hoe het was gesteld met de hygiëne. De van origine kok reikte de ‘Smaakpolitie OK’ stikker uit als het horecabedrijf de hygiëne goed op orde had.
Hygienecode
De hygiëneregels in de horeca worden vermeld in de Hygienecode. Het geeft de regels aan hoe om te gaan met voedsel binnen de horeca. Niet alleen het bereiden van voedsel valt hier onder, maar ook het bewaren in koelkasten en vriezers. De code gaat verder dan alleen voedsel. Het betreft ook persoonlijke hygiëne en regels met betrekking tot schoonmaken.
Koelen en vriezen
Koeling is een belangrijk onderdeel in de horecakeuken. Dit geldt voor het presenteren in vitrines en het bewaren van voeding in de horeca koelkast en vriezer. Het vereist per product de datum van bereiding, de wijze van bewaren en de houdbaarheid. Het spreekt voor zich dat koelkasten veelvuldig gereinigd dienen te worden. Het mag niet voorkomen dat de koelkast ruikt naar voeding.
Goede reiniging noodzakelijk
Schoonmaken kan met soda of een milde allesreiniger. De rubbers van de deur dienen speciale aandacht. Deurrubbers hebben niet het eeuwige leven en dienen tijdig vervangen te worden. Slechte rubbers isoleren de koeling onvoldoende. Hetzelfde geldt voor de condensfilter die in een professionele keuken minimaal één keer per kwartaal moet worden gereinigd.
Investeer in label A koeling
Een vieze of slechte deurrubber en condensfilter zorgt voor mindere koeling en hogere energiekosten. Koelkasten zijn voorzien van een energielabel wat het stroomverbruik aangeeft. Label A betreft de meest zuinige apparaten. Het loont de moeite om oude koelkasten met label G te vervangen voor een energiezuinige versie. Er is zelfs een Energie-Investeringsaftrek mogelijk. Gecombineerd met het lage energieverbruik maakt dat een goede investering.
De professionele keuken wordt doordacht ingericht. Koelen en vriezen zijn apart gegroepeerd en staan niet naast warmtebronnen. De inhoud van de apparaten dienen gerelateerd te zijn tot de productie van het horecabedrijf. Goed gevulde koelkasten gebruiken minder stroom dan apparaten die niet volledig benut worden.