De ZZP'er zakt te snel met zijn prijs...

Je bent zzp’er en je bent lekker druk. Maar hoe ga je om met prijsdruk? Wat is het eigenlijk en hoe ontstaat het? En vooral, wat kun je ertegen doen? In elk geval: zorg ervoor dat er met je dienst/product extra’s meekomen zodat het niet meer te vergelijken is met aanbod van je concurrent. En nooit zomaar zakken!
Prijsdruk in de praktijk
Prijsdruk ontstaat als een potentiële klant stelt dat jouw prijs ‘te hoog’ is. En je komt het dus vooral tegen voordat je aan de een nieuwe klus begint. Een nieuwe klant zit jouw prijs te vergelijken met een andere zzp’er en vraagt of jij met je prijs wilt zakken.
Hoe ontstaat het?
Prijsdruk ontstaat doordat er in de ogen van de klant geen verschil zit tussen de producten of diensten die jij aanbiedt en die je concurrenten aanbieden. En tja, als er geen verschillen zijn, is het toch logisch dat de klant dan het product voor de laagste prijs wil?! Je doet dat immers zelf ook, bijvoorbeeld als je benzine gaat tanken: alle benzine is hetzelfde, dus je wilt de goedkoopste. En je doet het ook als je op zoek bent naar een nieuwe televisie. Even zoeken op internet welke shop hem het goedkoopste aanbiedt.
Wat kun je ertegen doen?
Natuurlijk, je kunt meegaan met de wens van de klant en in prijs zakken. Maar gek genoeg is dat het allerdomste dat je kunt doen, want daarmee werk je druk op je eigen prijzen in de hand. ‘Zomaar’ omdat een potentiële klant dat vraagt in tarief zakken bevestigt deze potentiële klant onmiddellijk in zijn idee dat je oorspronkelijke prijs te hoog was. Je denkt dat je hem ter wille maar in plaats van een tevreden klant krijg je nu te maken met een achterdochtige en wantrouwige klant. Die zal blijven ‘doorzeuren’ om meer korting. Dus: nooit zomaar zakken met je prijs!
Bron: ZZP Servicedesk
Lees verder om te ontdekken wat je er (echt) tegen kunt doen! >>>