Zo word je een activistisch merk (zonder loze beloftes)

Merkactivisme alleen weggelegd voor bedrijven die vanaf het begin een standpunt ingenomen hebben? Welnee. Maar wie denkt dat een eenmalig statement genoeg is, komt bedrogen uit.
Waar sta je als bedrijf voor? Om die vraag kunnen organisaties anno 2021 bijna niet meer heen. Na een zomer waarin Black Lives Matter een van de belangrijkste leuzen was, buitelden bedrijven over elkaar heen om hun steun te betuigen aan de zwarte gemeenschap. Maar wat gebeurde er daarna?
De zwarte vierkantjes die op sociale media gepost werden als erkenning dat levens van mensen van kleur ertoe doen, waren in veel gevallen een typisch voorbeeld van hoe merkactivisme niet moet, zegt Stefan Harzevoort. Als strategisch adviseur schreef hij in 2019 een rapport over de opkomst van merkactivisme. ‘Bedrijven praatten met elkaar mee zonder enige substantie. Daarna bleef het stil, terwijl je dan júíst van bedrijven wil dat ze zich voor lange termijn committeren aan het oplossen van een sociale kwestie.’
Waarom bedrijven zich dan toch uitspreken? Daarop heeft de Edelman Trust Barometer uit 2018 wel een antwoord. 86 procent van de consumenten switcht, vermijdt en koopt merken gebaseerd op hun sociaalmaatschappelijke standpunten. 66 procent van hen vermijdt bedrijven met een negatieve sociale impact. De helft van de consumenten koopt producten bij bedrijven die dezelfde sociale en maatschappelijke waarden hebben als zij.
Het gaat dus ook om draagvlak (lees verder!)
Bron: MT/Sprout