8 signalen dat je perfectionisme begint te hinderen

Perfectionisme is een eigenschap die we al op jonge leeftijd beginnen nastreven. Op school en op de werkvloer is het belangrijk om zo goed mogelijk te presteren. Maar niemand leert ons een balans te vinden, en zo kunnen we een punt bereiken waarop perfectionisme ons juist begint te hinderen.
Perfectionisme lijkt een belangrijke eigenschap voor goede werknemers, maar bij heel wat mensen loopt hun drang om goed te presteren uit de hand. Zowel de universiteit van British Columbia als de universiteit van Teheran hebben in een studie vastgesteld dat perfectionisme de oorzaak kan zijn van depressie, angst en verschillende mentale problemen. De enige manier om controle te krijgen over perfectionisme is weten wanneer het je prestaties begint te ondermijnen. Dat is niet altijd even gemakkelijk, want perfectionisme verbergt zich vaak achter hard werk en doorzettingsvermogen.
Hoogleraar Tal Ben-Shahar stelt dat je beter optimalist dan perfectionist wordt. Optimalisten zijn even hard ingesteld op succes, maar ze zijn flexibeler en passen zich sneller aan. Dat maakt hen ook veel gelukkiger met hun werk, en ze worden er productiever van. Maar voor je jezelf in een optimalist kan veranderen, is het belangrijk te weten wanneer perfectionisme uit de hand loopt. Hier zijn volgens Forbes acht signalen die alarm kunnen slaan.
- Je weet dat perfectionisme een probleem is, maar denkt dat het noodzakelijk is om succesvol te zijn
Succes komt niet vanzelf. Vaak moeten mensen zichzelf forceren om succes af te dwingen. Wanneer hard werken de rechtvaardiging wordt van de stress en onnodige pijn die iemand ervaart, heeft perfectionisme het plafond bereikt. Wie dit onder controle krijgt, zal minder werken en toch veel meer gedaan krijgen dan iemand die zichzelf onbewust onnodig extra druk oplegt.
- Je gaat meteen in de verdediging bij negatieve feedback
Perfectionisten hechten veel belang aan de mening die iemand anders over hen heeft. Dat maakt het moeilijk om ruimte te laten voor negatieve feedback. Zelfs wanneer kritiek goed is opgebouwd en bovendien nuttig kan zijn, komt dit hard aan bij een perfectionist. Vaak gaan ze al in de verdediging voor ze de feedback vernomen hebben. Ze willen immers zo goed mogelijk presteren en kritiek is als een doorn in het oog. Probeer dus het positieve effect van feedback in te zien, want kritiek kan het geleverde werk juist verbeteren. Negatieve feedback is een middel om echte perfectie te bereiken.
Bron: Tijdschrift voor Coaching
Lees beslist verder - er staan meerdere kenmerken van perfectionisme in het interessante artikel >>>