Aan coronamoeheid hangt een flink prijskaartje

De mentale gezondheid van veel werknemers gaat sinds het uitbreken van de coronacrisis hard achteruit. Als managers hier niets aan doen, kan dat een dure grap worden. Voorkomen is sowieso beter dan genezen.
Stress, onzekerheid, frustratie, angst. Het is maar een greep uit de negatieve gevoelens die mensen hebben sinds de corona-uitbraak. Nu de situatie langer aanhoudt en er extra zorgen bijkomen over mutaties van het virus, wordt het er niet beter op. Wat aanvankelijk een tijdelijke tegenslag leek te zijn – een die zou eindigen na een lockdown van een paar maanden– leidt nu tot sociale onrust en grote bezorgdheid over de economie. Al die gevoelens van angst en onveiligheid hebben een verwoestende impact op de prestaties en mentale gezondheid van werknemers. De spanningen staan rationeel denken in de weg en verstoren cognitieve processen in het brein. Het kan de productiviteit van organisaties ondermijnen.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 2020 een jaar van ongekende ontwrichting is geweest voor medewerkers, zowel professioneel als persoonlijk. Al aan het begin van de pandemie meldde 64 procent van de werknemers dat de productiviteit van de organisatie was aangetast. Nog eens zestig procent zei zich gestrest en bezorgd te voelen. Tegelijkertijd had maar de helft van de ondervraagden het gevoel dat de organisaties om hun welzijn gaf.
Bron: Sprout