Alles over pensioensparen voor ZZP'ers
Als zzp’er ben je in je eentje verantwoordelijk voor van alles. Voor directe zaken die betrekking hebben op het kunnen leveren van producten of diensten, zoals het maken van een planning, inkoop en het contact met klanten. Maar ook voor allerlei zaken eromheen, zoals bijvoorbeeld het bijhouden van een boekhouding.
Ook het regelen van je pensioen is iets dat je zelf dient te doen. Ben jij ook een van die zzp’ers die dit lastig vindt, omdat je niet weet waar je moet beginnen? Hieronder lees je dat het eigenlijk niet zo heel ingewikkeld hoeft te zijn.
Pensioenopbouw voor zzp’ers
Als zzp’er bouw je – net als andere werkenden in Nederland – recht op AOW (de eerste pijler van ons pensioenstelsel) op. Maar wil je zonder financiële zorgen en comfortabel kunnen genieten van je oude dag? Dan is een aanvullend pensioen naast de AOW zeker geen overbodige luxe. Mensen in loondienst bouwen dit vaak op doordat ze aangesloten zijn bij een pensioenfonds (de tweede pijler van het pensioenstelsel).
Voor de meeste zzp’ers is bestaat hiervoor geen mogelijkheid. Zij sparen daarentegen vaak gewoon op een spaarrekening, of lossen de hypotheek van hun woning (versneld) af. Maar dit is niet altijd financieel het meest rendabel. Spaargeld wordt door inflatie minder waard, en mogelijk moet je er vermogensbelasting in box 3 over betalen. Bij een woning ben je daarnaast niet zeker van een bepaalde waarde.
Pensioensparen binnen de derde pijler: bancaire lijfrente
Gelukkig kunnen zzp’ers wel op een andere manier fiscaal aantrekkelijk pensioen opbouwen. Binnen de derde pijler van het pensioenstelsel kun je met belastingvoordeel geld inleggen in een bancaire lijfrente, bijvoorbeeld bij Evi. Volgens de nieuwe pensioenwet die per 1 juli 2023 is ingegaan, mag je jaarlijks maximaal dertig procent opzijzetten voor later.
Er is hierbij sprake van een maximale jaarruimte van 38.000 euro.
De inleg mag je nu aftrekken van je inkomsten (winst). Je betaalt er nu geen inkomstenbelasting over. Dat hoeft pas als je de lijfrente laat uitkeren. En is dat na je pensioengerechtigde leeftijd, dan val je waarschijnlijk in een lager belastingtarief.
Haal je kop uit het zand!
Veel ondernemers vinden pensioen maar een ingewikkeld onderwerp. Zij steken liever nu hun kop in het zand, en denken dat het later wel losloopt. Deze instelling maakt de kans op een zorgeloos pensioen erg klein. Zoek daarom op zo jong mogelijke leeftijd al uit hoe jij je pensioen wil gaan regelen, bijvoorbeeld door te starten met pensioenbeleggen. Zo kan je inleg zo lang mogelijk renderen.