De verborgen gevolgen voor de gezondheid van thuiswerken

Toen de overheid in maart dit jaar iedereen opriep om zoveel mogelijk persoonlijk contact te vermijden, had niemand kunnen voorzien dat dit een ingrijpende impact zou hebben om de manier waarop we werken. En al helemaal niet dat dit langetermijngevolgen zou hebben voor de fysieke en mentale gesteldheid van thuiswerkers. Wilfred Noordam, country sales manager Benelux bij Ergotron, schreef er dit artikel over.
Als gevolg van de plotselinge overstap op thuiswerken moesten miljoenen mensen genoegen nemen met een werkplek in de vorm van een eettafel, keukenblad of bijzettafel. Veel jongere medewerkers die een woning met anderen delen, hadden geen andere keuze dan hun slaapkamer om te bouwen tot werkplek.
Door het ontbreken van een geschikte thuiswerkplek duurde het niet lang voordat mensen de fysieke belasting begonnen te ondervinden die gepaard gaat met acht uur lang achter het scherm van een laptop, tablet of pc werken.
Tijdens de eerste twee weken van de lockdown voerde het Institute for Employment Studies (IES) de Working from Home Wellbeing Survey uit. Uit de enquêteresultaten komt naar voren dat er onder thuiswerkers al snel een significante piek in musculoskeletale klachten optrad.
Zij maakten melding van pijnscheuten en klachten die zij nog niet eerder hadden ondervonden, met name in hun nek (58 procent), schouders (56 procent) en rug (55 procent).
Voor werkgevers die de gezondheid en veiligheid van hun personeel serieus nemen, zouden deze onderzoeksbevindingen een belangrijk waarschuwingssignaal moeten vormen. Als werknemers thuis lange uren maken zonder over passende stoelen, bureaus en beeldschermen te beschikken, staat daarmee hun fysieke welzijn op het spel, en uiteindelijk ook hun vermogen om productief te blijven.
Bron: ManagersOnline