De ZZP'er weet het gewoon allemaal niet zo m.b.t. zijn eigen pensioen(opbouw)

Sinds jaar en dag is bekend dat zzp’ers niet veel sparen voor pensioen en vaak worden de hoge kosten van een goed pensioen opgevoerd als reden hiervoor. Vertrouwen in de belangrijkste spelers in de derde pijler-pensioenaanbieders wordt vaak over het hoofd gezien.
In deze bijdrage laten Van Dalen, Damman en Henkens zien dat het wantrouwen dat banken en verzekeraars genieten onder zzp’ers eveneens een belangrijke rol speelt in het ontbreken van een oudedagsreserve. Een goed pensioen is alleen weggelegd voor de zeer vermogende zzp’ers. Veel zzp’ers voorzien echter een pensioentijd waarin men van een beperkt pensioeninkomen kan genieten en een kwart vreest langer te moeten doorwerken dan de AOW-leeftijd.
Zelfstandigen zonder pensioen
Met de opkomst van de zzp’er in de Nederlandse arbeidsmarkt heeft deze speler voor nieuwe dilemma’s gezorgd. Aan het eind van de twintigste eeuw kon men voorzichtig zeggen dat de witte vlekken in pensioenland bijna weggewerkt waren.
Maar met de komst van zzp’er lijken de witte vlekken weer terug en groeit ook de ongelijkheid in pensioeninkomens (cf. Zwinkels et al. 2017a,b). Momenteel bedraagt het aantal zzp’ers 1,1 miljoen, waarbij opvalt hoe ongelijksoortig deze groep werkenden is. Zo lopen de inkomensontwikkelingen naar sector en geslacht danig uiteen. Het gemiddelde jaarinkomen van een zzp’er (die dit als hoofdactiviteit rapporteert) komt in 2020 op 39,5 duizend euro, terwijl het mediane inkomen op 29 duizend blijft steken (CBS, 2021).
Het mediane vermogen van zzp’ers in hetzelfde jaar bedroeg 190 duizend euro.
Bron: MeJudice (Lees beslist verder!)