Digitale freelancers keihard geraakt door Coronacrisis!

Nederlandse freelancers in de zakelijke dienstverlening zijn hard getroffen door de coronacrisis. Ruim zestig procent heeft de afgelopen maanden opdrachten zien wegvallen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder 525 freelancers werkzaam in de digitale sector, in opdracht van freelance marktplaats Fiverr. Ondanks dat de nabije toekomst er niet rooskleurig uitziet, gloort er hoop aan de horizon.
32 procent van de Nederlandse freelancers heeft een fors deel van hun werk in de afgelopen maanden zien verdampen, 21 procent moet het met iets minder klussen doen. Een op de tien freelancers zit echt op hun handen, zij zagen alle opdrachten wegvallen. Het gaat hierbij om freelancers die werkzaam zijn als bijvoorbeeld webdesigner of programmeur, en niet om zzp’ers in de zorg of taxisector.
Deze digitale freelancers, waarvan er een miljoen zijn in Nederland, zijn een zeer kwetsbare beroepsgroep, weet Peggy de Lange, vice-president Internationale Expansie bij Fiverr. “Zij vangen vaak de eerste klappen op als het minder gaat, maar zijn wel degenen die bedrijven inzetten om te groeien en wendbaar te zijn.”
Zoeken naar nieuwe inkomstenbronnen
De trend waarbij bedrijven specialistische en flexibele krachten inhuren die op afstand hun werk kunnen doen, is door de anderhalvemetereconomie versneld. Het web op om meer opdrachten te krijgen zal meer en meer in zwang raken. Zo zegt 80 procent van de ondervraagden hun online verdienpotentieel te willen vergroten.
Dat is voor velen noodzaak, bijna zes op de tien respondenten verwacht aanhoudende problemen in de rest van het huidige en volgend jaar. Een kwart houdt rekening met aanzienlijk minder werk. Iets minder dan dertig procent (28%) verwacht slechts een kleine terugloop.
Vier procent van de freelancers verwacht helemaal niet meer te werken dit jaar.
“Dat gaat met de aantallen freelancers in Nederland om honderdduizenden mensen”, vertelt De Lange. “Veel van hen zijn op de korte termijn geholpen met regelingen zoals de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers’ (Tozo), maar het belangrijkste voor deze professionals is dat bedrijven weer investeren in hun marketing- en creatieve activiteiten. Ook zullen freelancers op zoek moeten naar nieuwe bronnen van inkomsten, al dan niet over de grens. Met de te verwachten snelle groei van het aantal freelancers de komende jaren en de toenemende populariteit van het uitbesteden van specialistisch werk, zullen digitale oplossingen een grote impact hebben op de bedrijfsvoering van professionele freelancers.”
Tarieven onveranderd
Het idee dat prijzen dalen als gevolg van de crisis is een misvatting: bijna negen op de tien freelancers (87%) geeft aan dezelfde tarieven te hanteren. Zeven procent van de respondenten zegt zelfs hogere prijzen te rekenen sinds de crisis, wat opvallend vaak geldt voor freelancers onder de 35.
Daartegenover staat dat zes procent wel lagere prijzen doorberekent aan de opdrachtgever. “Freelancers gaan niet allemaal hetzelfde om met de gevolgen van de coronacrisis”, zegt De Lange. “Voor de crisis uitbrak zagen we al dat freelancers die veel internationale klanten hebben, weerbaar zijn. Hoewel het nu moeilijk is om nieuwe opdrachten te vinden, geeft dit onderzoek aan dat freelancers vertrouwen hebben dat de economie snel terugveert. De overgrote meerderheid verliest niet de hoop en doet zichzelf niet tekort door onder de prijs te werken.”