Dit is het grootste misverstand van ondernemers als ze een presentatie geven

Hoe maak je een presentatie superrelevant en makkelijk te onthouden? Negeer het moderne, rationele brein, zegt Serge van Rooij.
‘Hoezo moet minstens de helft van alle informatie uit mijn presentatie? Ik heb hier lang over nagedacht en alles heeft met elkaar te maken. Ik kan niet zomaar wat sheets gaan schrappen! Bovendien was het toch binnen de tijd?’
Jeroen is ondernemer en moet binnenkort zijn medewerkers informeren over zijn toekomstplannen voor het bedrijf. Een collega-ondernemer heeft hem aangeraden om met mij aan zijn presentatievaardigheden te werken. Jeroen vond het onzin, maar aangezien het belangrijk is dat de plannen goed bij zijn mensen landen, heeft hij als repetitie zojuist zijn presentatie aan mij gegeven. En er is iets geks met deze presentatie. Want alles wat Jeroen vertelt is interessant, zelfs voor iemand als ik die niet in zijn bedrijf werkt.
Maar hoe komt het dan dat ik halverwege zijn presentatie zat na te denken over wat ik die avond zou eten? Sterker nog, ik had het boodschappenlijstje al gemaakt. Vanaf dat moment wilde ik weten waarom we afhaken bij veel informatie, zelfs als die informatie interessant is.
Het antwoord dat ik vond, was verrassend. Ons eigen brein houdt ons voor de gek. Daarom begin ik deze serie artikelen over presenteren met een vraag waar niemand aan denkt, maar die veel impact heeft op onze manier van presenteren: Wat is het grootste misverstand over presenteren?
Computer
De meeste mensen vergelijken ons brein met een computer. Stel, je maakt een presentatie in PowerPoint en stuurt die via de mail naar een andere computer. De ontvanger van het mailtje klikt op de bijlage en voilà: PowerPoint start automatisch op zodat hij of zij de presentatie kan bekijken.
Het is logisch om te veronderstellen dat mensen offline ook op die manier communiceren. Dat alles wat jij vertelt op precies dezelfde manier wordt begrepen door de luisteraar. Maar dat is een misverstand, want zo werkt het niet.
Bron: Sprout
Lees verder want eigenlijk gaat dit alles over het krokodillenbrein >>>