ECHT EEN GOED BLOG: Wanneer (en waarom) je eenmanszaak omzetten naar BV?

De keuze voor een bepaalde rechtsvorm heb je als zzp‘er waarschijnlijk gebaseerd op verschillende argumenten: fiscale voordelen, risico/aansprakelijkheid, status, kosten enzovoorts. Net als iedere ondernemer moet een zzp’er zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en bij de belastingdienst. Je kunt je echter niet laten inschrijven als zzp’er maar je kiest een rechtsvorm: eenmanszaak, vof (vennootschap onder firma) of bijvoorbeeld een bv (besloten vennootschap).
Startkeuze
De meeste startende zzp-ondernemers starten simpel en kiezen voor een eenmanszaak; na een bezoek aan de Kamer van Koophandel en het invullen van een hoop papierwerk is je eigen bedrijf een feit.
Kies je voor een bv dan komt er iets meer bij kijken. Het oprichten moet via de notaris door het laten opmaken van een notariële akte met daarin de statuten (grondregels) van je bedrijf. Stukje ingewikkelder en duurder, maar het kan wel de moeite waard zijn.
Sinds 1 oktober 2012 is het een stuk eenvoudiger om een bv op te richten door de ingevoerde Flex bv wetgeving. Je hebt bijvoorbeeld geen minimumstartkapitaal meer nodig van 18.000 euro en het is mogelijk om je bv meer naar de eigen wensen in te richten.
Aansprakelijk
Een groot verschil tussen de eenmanszaak en de bv is, is dat de bv naast jou bestaat en het een afzonderlijke rechtspersoon is. Dat betekent dat je in privé niet aansprakelijk kunt worden gesteld voor de schulden van je bedrijf. Dat geldt echter niet wanneer je bewust en met opzet te zware verplichtingen aan bent gegaan of wanneer je je taak als bestuurder niet goed hebt vervult.
Bron: ZZP Servicedesk
Het blog is nog niet afgelopen --> lees beslist verder en laat je inspireren!