Een eigen horecazaak; waar moet je op letten?

Velen dromen ervan, maar weinig mensen durven het ook echt te doen: zelf een horecazaak beginnen. Niet zo gek natuurlijk, want er komt behoorlijk wat kijken bij het starten van je eigen horecazaak. Waar moet je vooral op letten? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.
Bestemmingsplan
Stel je voor: je hebt een dijk van een ondernemingsplan geschreven en loopt plots langs het perfecte horecapand. Het liefst wil je meteen naar binnen rennen om een huur- of koopcontract te tekenen. De locatie is perfect en je ziet jezelf al helemaal staan achter de glanzende nieuwe bar.
Het voelt misschien goed om meteen spijkers met koppen te slaan, toch is het verstandiger om geen overhaaste beslissingen te nemen.
Check om te beginnen het bestemmingplan van het pand dat je op het oog hebt. Het mag misschien perfect lijken voor jouw nieuwe horecazaak, de gemeente kan hier heel anders over denken. Ga ook na of er bouwprojecten gepland zijn in de buurt van het pand. De locatie kan nu nog prachtig zijn, maar niemand zit graag op een terrasje naast een grote bouwplaats.
Vergunningen en papieren
Heb je het perfecte pand gevonden? Gefeliciteerd! Dan is het nu zaak om na te gaan welke vergunningen je allemaal nodig hebt. In sommige gemeenten is het nodig om een exploitatievergunning aan te vragen. Informatie over deze vergunning vind je in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de betreffende gemeente.
Behalve de eventuele exploitatievergunning moeten horecazaken over een drank- en horecavergunning beschikken om alcohol te mogen schenken. Ook voor een terras is een vergunning nodig, en vergeet vooral de muziekrechten niet! Een gezellig muziekje mag natuurlijk niet ontbreken, maar je hebt wel toestemming nodig om muziek aan te mogen hebben. Buma en Sena regelen de benodigde licenties hiervoor.
Uiteraard is hygiëne erg belangrijk in de horeca, en om een horecazaak te mogen openen heb je verschillende papieren nodig. Je moet bijvoorbeeld over een HACCP-plan of goedgekeurde hygiënecode beschikken, en in sommige gevallen dien je je aan te melden bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Genoeg te regelen dus!
De benodigde horeca apparatuur
Heb je alles geregeld? Echt alles? Dan kan je nu de benodigde horeca apparatuur aanschaffen. Nu kan je natuurlijk bij verschillende leveranciers langsgaan om overal de koopjes uit te zoeken, maar het scheelt veel tijd en moeite als je alles bij één bedrijf koopt. Kijk bijvoorbeeld naar horeca apparatuur van Horecasupply.nl. Bij Horecasupply.nl vind je alle horeca apparatuur dat je maar nodig kan hebben. Van professionele keukens tot terrasverwarmers en koffiemachines, Horecasupply kan het allemaal leveren.
Als je horecazaak eenmaal draait heb je het natuurlijk druk genoeg met je gasten. Je hebt dus geen tijd om lange gebruiksaanwijzingen door te spitten als er iets niet werkt. Gelukkig heeft Horecasupply een uitstekende klantenservice die altijd klaarstaat met advies of hulp bij installatie, zodat jij je 100% kan richten op het verwezenlijken van je droom.