Een samenwerkingsovereenkomst aangaan: hierom is het verstandig

Je gaat samenwerken met een zzp'er of met een ander bedrijf. Leg je dan de afspraken vast of niet? Het belang van een goede samenwerkingsovereenkomst wordt over het algemeen onderschat. Waarom is het verstandig toch een overeenkomst op te stellen en aan te gaan?
Wanneer je een samenwerking start lijkt er bij jou en de andere partij waarschijnlijk geen vuiltje aan de lucht. Jullie zijn vooral in de ban van de nieuwe samenwerking. Logisch ook, omdat jullie in principe een samenwerking aangaan op basis van vertrouwen. In de praktijk komt het echter veelvuldig voor dat een van de (twee of meerdere) partijen de afspraken niet nakomt. Wanneer je dan niets op papier hebt gezet omtrent de afspraken, is het moeilijk om te bewijzen dat een van de betrokken partijen de afspraken niet nakomt.
Het vastleggen van afspraken in een samenwerkingsovereenkomst beperkt het risico op discussie ten aanzien van de tussen jou en partij(en) gemaakte afspraken. Daarnaast brengt het maken van schriftelijke afspraken duidelijkheid: alle partijen weten door het schriftelijk vastleggen van de afspraken waar ze aan toe zijn. Het is daarom zeer aan te raden de gemaakte afspraken in een samenwerkingsovereenkomst vast te leggen.
Verschil met overeenkomst van opdracht
Een overeenkomst van opdracht is een vorm van een samenwerkingsovereenkomst, maar is daarmee niet hetzelfde. Vaak is de strekking van een samenwerkingsovereenkomst anders.
Bron: ZZP Servicedesk.