Hoe doe je als zzp’er zo slim mogelijk je boekhouding?

Hoe doe je als zzp’er zo slim mogelijk je boekhouding?
Problemen met je boekhouding voorkomen? Pak het dan slim aan en hou je administratie altijd op orde.
Deze vijf tips helpen je dit zo goed mogelijk te doen.
1.
Gebruik nooit je privérekening voor zakelijke transacties
Nee, het is wettelijk niet verplicht om een zakelijke rekening af te sluiten wanneer je een eenmanszaak start. Dat houdt dus in dat je klanten gewóón kunt verzoeken hun geld op je privérekening te storten.
Of dat ook handig is? Dat valt nog te bezien. Het zorgt namelijk voor een giga-chaos wanneer zakelijke inkomsten en uitgaven tussen de kosten van je dagelijkse boodschappen belanden.
En niet alleen voor jou, maar ook voor een eventuele boekhouder of accountant. Hij of zij mag dan de zakelijke transacties handmatig uit deze warboel vissen. Dat kost de boekhouder tijd en jou geld, terwijl je de boel makkelijk kunt scheiden met de aanschaf van een goedkope, zakelijke rekening.
2.
Zorg dat je de belastingregels enigszins kent
We gaan er niet vanuit dat je alle aftrekposten van de fiscus in je hoofd krijgt gestampt. Het helpt echter wel om in ieder geval op de hoogte te zijn van zaken als belastingschijven en startersaftrek.
Het punt is namelijk – je bent al gauw geneigd te denken dat je één bepaald percentage aan belasting moet betalen. Dit klopt slechts deels.
Je betaalt, afhankelijk van je inkomen, 37,07 (tot €69.399) of 49,5 procent (vanaf €69.399), maar dat is minus onder meer startersaftrek en mkb-vrijstelling.
Voorkom met kennis een situatie waarbij je gewóón 37,07 procent van je inkomen naar de Belastingdienst overmaakt, want ze gaan jou écht niet attenderen op het feit dat je te veel hebt betaald…
3.
Bewaar je bonnetjes goed
Rondslingerende bonnetjes van twee pakken koffie voor op het kantoor, een factuurtje van het plaatselijke tankstation na een zakelijke rit… Beiden zijn voorbeelden van kosten die je gewoon als zodoende mag opgeven. Dat bespaart je geld, want je maakt hiermee minder winst. Goed bewaren, dus.
Oh – en als je een natuurlijke sloddervos bent, kun je altijd een bonnetjesscanner in app-vorm gebruiken.
4.
Werk met een boekhoudprogramma
Boekhoudprogramma’s helpen je jouw administratie op orde te krijgen. Ze steunen je onder meer in het versturen van offertes en facturen, creëren winst- en verliesrekeningen en kunnen, indien nodig, direct je belastingaangiftes verzorgen.
Dat scheelt tijd, maar ook geld. Je hoeft tenslotte geen prijzige boekhouder in te schakelen wanneer je een pakket neemt dat diens taken voor je overneemt.
Wil je weten welke boekhoudprogramma’s bij jou passen? Kijk dan hier voor een handig overzicht.
5.
Schakel een boekhouder in
Heb je tóch liever dat er een expert naar je administratie kijkt? Ga dan evengoed in zee met een boekhouder. Hij of zij is tenslotte op de hoogte van de voor jou relevante aftrekposten, de laatste regels van de Belastingdienst en andere zaken die te maken hebben met je boekhouding.
Startende zzp’ers hebben wellicht genoeg aan een boekhoudprogramma, maar voor meer complexe administraties is boekhouder toezicht wel zo prettig. En je kunt boekhouders en boekhoudprogramma’s natuurlijk altijd combineren.