Hoe kies je een goede boekhouder?

Om het overzicht te houden als zzp’er, moet je je financiën regelmatig bijhouden. Dit administratieve overzicht kan je veel tijd kosten, zeker als het niet iets is waar jouw kracht ligt. Veel zzp’ers kiezen er daarom voor om een boekhouder in de arm te nemen. Maar hoe kies je een goede boekhouder?
Als startende zzp’er heb je al genoeg aan je hoofd. En je kunt je tijd helaas maar één keer gebruiken. Dus hoe meer je bij een ander neer kunt leggen, hoe meer tijd je hebt voor ondernemen. Is de boekhouding niet jouw favoriete klusje? Check dan de tips voor boekhouding voor starters of ga op zoek naar een boekhouder.
Waarom een boekhouder nemen?
Een boekhouder neemt je een hoop werk uit handen. Je kunt zelf afspraken maken met de boekhouder die je inhuurt over hoeveel werk diegene precies zal doen en waar hij of zij je bij helpt. Een boekhouder zorgt er in ieder geval voor dat jouw boekhouding klopt. Hij of zij controleert alle inkomsten en uitgaven en behoudt het overzicht.
Met dat overzicht kan een boekhouder ook inzichtelijk maken waar de kansen liggen voor jouw onderneming. En een boekhouder kan je bijvoorbeeld ook helpen bij je facturen, belastingaangifte of met het stellen van realistische doelen voor jouw onderneming. Kortom: er is veel mogelijk in overleg met een boekhouder, het is maar net welke afspraken je maakt.
Hoe kies je een goede boekhouder?
Om een boekhouder te kiezen die past bij jouw wensen, is het allereerst belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je van een boekhouder verwacht. Hoeveel van je financiële administratie wil je bij een boekhouder neerleggen?
Zodra je dit voor jezelf hebt bepaald, is het verstandig om je te verdiepen in de werkwijze van verschillende boekhouders. Doen ze bijvoorbeeld nog veel werk met de hand of werkt de boekhouder met een modern boekhoudprogramma?
Handmatig de administratie bijhouden is niet alleen onnodig met de huidige digitale mogelijkheden, maar ook nog eens tijdrovend. Grote kans dus dat je bij zo’n boekhouder ook meer betaalt voor hetzelfde werk.
Kies daarom beter voor een boekhouder die verstand heeft van een computerprogramma om de boekhouding in bij te houden. Met zo’n boekhoudprogramma kun je namelijk ook een koppeling met je administratie maken, zodat al je financiële transacties automatisch in je boekhouding terechtkomen.
Afspraken maken met je boekhouder
Wanneer je een boekhouder hebt gekozen, kun je concrete afspraken gaan maken. Hoeveel van jouw administratieve last neemt de boekhouder op zich? En hoeveel tijd heeft diegene er ongeveer per periode voor nodig en voor welk tarief?
Door dit soort zaken vooraf te bespreken, weet zowel jij als de boekhouder waar jullie aan toe zijn. Je kunt daardoor beter inschatten hoeveel budget je apart moet houden voor je boekhouder en kom je niet voor financiële verrassingen te staan.