In 4 stappen naar het perfecte thuiskantoor!

Thuiswerken is here to stay. Veel werknemers willen na de coronapandemie geen afscheid nemen van hun thuiskantoor, blijkt uit een groot onderzoek. Ruim een kwart van de 36.000 ondervraagde werknemers zegt zelfs een andere baan te zoeken als hun baas de mogelijkheid om thuis te werken volledig afschaft.
Het loont dus om je werknemers te helpen met hun thuiskantoor. Wij laten zien hoe je dat aanpakt. En ook voor thuiswerkende zzp'ers zijn de tips erg handig.
Zorgplicht werkgever
Of iemand nu thuis werkt of op kantoor, je zult goed voor je werknemers moeten zorgen. Dat houdt onder andere in dat je zorgt voor een goede, comfortabele en veilige thuiswerkplek zodat iemand goed kan thuiswerken. Dat is in de wet vastgelegd als zorgplicht.
Je kunt je werknemer dus niet gewoon vanaf de keukentafel of eettafel zijn werk laten doen. Of vanuit een ongemakkelijke hoek in de slaapkamer. Daarmee zou je iemand gezondheid onnodig in gevaar kunnen brengen.
Een thuiskantoor verdient de nodige aandacht. Want hoe beter deze werkplek, hoe prettiger hij voor je kan werken. Hoe ziet het perfecte thuiskantoor eruit? Met de volgende stappen helpen we je op weg.
Stap 1: zorg voor goede ergonomie
Het is in eerste instantie belangrijk om te denken aan het welzijn van je werknemer. Ook in een thuiskantoor moet hij of zij veilig en comfortabel kunnen werken. Kortom: denk na over de ergonomie.
Zorg voor een breed scala aan meubels waarmee hij of zij heel wat veilige en comfortabele uurtjes op de werkplek kan doorbrengen.
De juiste meubels
Wat zijn de juiste meubels voor het kantoor van een thuiswerker? Natuurlijk om te beginnen een goed bureau. Normale tafels hebben een vaste hoogte. Maar voor het thuiskantoor heb je verstelbare bureaus nodig, zodat de medewerker zelf de perfecte instelling kan bepalen.
Hou rekening met de optie voor staand werken. Het sta-zit-bureau is bijvoorbeeld erg populair. Daarmee kan je werknemer zittend werken achter het bureau afwisselen met staand werken, bijvoorbeeld tijdens een meeting.
Wat zeker niet mag ontbreken bij een ergonomisch bureau, is een goede bureaustoel. Deze is waarschijnlijk net zo belangrijk als het bureau zelf en is dus een essentieel onderdeel van de thuiswerkplek. Zorg voor een comfortabele bureaustoel die helemaal aan te passen is op de wensen van je werknemer.
De juiste apparatuur
Voor een ergonomische thuiswerkplek heb je naast de juiste meubels ook de juiste apparatuur nodig. Veel werkgevers geven hun personeel een laptop van de zaak, waarmee je dus meteen een computer hebt voor de thuiswerkplek. Maar zo eenvoudig werkt het niet. De Arbowet zegt:
-
Beeldscherm en toetsenbord mogen bij gebruik van meer dan 2 uur per dag niet aan elkaar vast zitten. De laptop moet in die gevallen dus voorzien zijn van een los beeldscherm of van een los toetsenbord.
Het is dus erg belangrijk om toe te zien op een ergonomisch toetsenbord, een ergonomische muis en een goed beeldscherm. Misschien vraagt de taak van je werknemers wel om twee schermen.
En last but not least: zorg voor goede verlichting, bijvoorbeeld een plafondlamp of bureaulamp die de juiste hoeveelheid licht geeft.
De juiste afstelling
De goede inrichting alleen is niet genoeg. Alle onderdelen van de werkplek moeten ook goed ingesteld worden. De monitor waar iemand de laptop op aansluit moet op de goede hoogte staan, het liefst een vaste hoogte. De hoogte van het bureau moet goed zijn, net als de stand van de bureaustoel.
Je kunt natuurlijk niet altijd ter plaatse controleren of alles goed staat. Zorg daarom voor een duidelijke handleiding bij de apparatuur die je ter beschikking stelt, zodat iedereen het thuiskantoor net zo veilig kan inrichten als het echte kantoor.
Dat brengt ons bij de volgende stap. (bron: DE ZAAK)