Schaf de Kamer van Koophandel af!
De Kamer van Koophandel (KvK) is gewetenloos, schrijft Zihni Özdil. Hij vraagt zich af: moet er eerst een journalist worden vermoord voor we dat staatsbedrijf opheffen?
Toen Kamerlid Tunahan Kuzu (DENK) voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal in het Turks een interview gaf voor de Turkse televisiezender A Haber, waren de rapen gaar. Nederlandse politici met een Turkse achtergrond die de Armeense genocide erkennen, moesten volgens Kuzu door ‘onze landgenoten in Europa ter verantwoording worden geroepen’. Na de uitzending stond ik met Dilan Yesilgöz (VVD), Nevin Özütok (GroenLinks), Cem Laçin (SP) en Sadet Karabulut (SP) in bijna alle grote Turkse media met naam en foto: ‘landverrader’.
Actie van Kuzu veroorzaakte lawine aan doodsbedreigingen
De gevolgen waren met geen pen te beschrijven. Weken zijn wij, als ook onze familie in Turkije belaagd. De doodsbedreigingen die de actie van Kuzu veroorzaakte, waren dermate concreet en direct dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) besloot een ‘red flag’ op mijn adres te zetten.
Eenmaal Tweede Kamerlid af moest ik me in 2019 als zzp’er inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) in Amsterdam. ‘Ik wil graag mijn adres geheimhouden,’ zei ik tegen de KvK-medewerker. ‘Dat is onmogelijk,’ antwoordde hij. Gelukkig had ik de avond ervoor goed gegoogeld en zei: ‘Maar op het internet staat dat het wel kan wanneer er zwaarwegende redenen voor zijn.’ Prompt toverde de KvK-medewerker een apart formulier tevoorschijn. Ik schreef netjes op:
‘Voormalig Tweede Kamerlid. Concreet en direct bedreigd vanuit Turks-nationalistische hoek. Adres is al geheim bij de Gemeentelijke basisadministratie. De NCTV heeft tevens een red flag gezet op mijn adres.’
Mijn adres moest openbaar blijven wegens ‘gebrek aan bewijs’
Een paar dagen later kreeg ik telefonisch te horen dat de jurist van de Kamer van Koophandel mijn verzoek had geweigerd. Mijn adres moest openbaar blijven wegens ‘gebrek aan bewijs’. Toen ik dit op Twitter gooide, kreeg ik heel snel een telefoontje van iemand van de landelijke KvK. ‘Sorry, misverstand, natuurlijk kunnen we uw adres geheim houden.’ Geheel in lijn met de actuele Nederlandse bestuurscultuur deed de KvK niks om mijn leven te beschermen. Het interesseerde ze niks. Tot ik het als ‘BN’er’ publiek maakte.
Dat was in 2019.
Vorige maand was er een moordaanslag op de Groningse blogger Willem Groeneveld die kritische columns schreef over corona-ontkenners. Twee brandbommen kreeg hij door zijn ruit. Hij en zijn vriendin waren bijna dood.
Hoe kwamen de aanslagplegers aan het adres van Groeneveld? Via de Kamer van Koophandel.
Lees de goede column van Zihni Özdil HIER verder >>>
Bron: EW Magazine