Timemanagement is eigenlijk grote onzin!

De economie loopt als een trein. Ruim 400.000 banen wachten op mensen die er (nog) niet zijn. Het gevolg is dat ondernemers en zzp’ers overuren maken om het hoofd te kunnen bieden aan het aanbod.
Van een verkopersmarkt zijn we in een kopersmarkt terecht gekomen (Niet alleen in de makelaardij!) en dan word je vroeg of laat geconfronteerd met de vraag: ‘Zeg ik ja of nee tegen een nieuwe klant/opdracht/klus? Er zitten toch al te weinig uren in een dag om al het werk wat ik nu heb af te krijgen!’
Keuzes hebben consequenties en zijn afhankelijk van de gedragsvoorkeur. De een wordt gillend gek omdat ze geen nee kunnen zeggen, de ander raakt veel tijd kwijt omdat er te snel beslist en te weinig aandacht aan details werd besteed. Weer anderen raken in de problemen als hun werkindeling wordt aangetast of als klanten weglopen omdat het te lang duurt voordat er een beslissing wordt genomen.
De consequentie van elke gedragsvoorkeur kan zijn:
-
Onvoldoende tijd voor je familie, vrienden en zakelijke relaties.
-
In het ergste geval het verbreken van relaties.
-
Onvoldoende tijd voor jezelf om tot rust te komen.
-
Steeds meer stress.
-
Gebrek aan nachtrust.
-
Mogelijke burn-out.
-
Lichamelijke ongemakken.
-
Vanwege toenemende druk verlies van kwaliteit (zeker in de dienstverlening)
Tijd laat zich niet managen
Je kunt tijd niet vertragen, versnellen of stilzetten. ‘Timemanagement’ draait om zelfmanagement. Hoe goed ben je in staat om beslissingen te nemen, in een werkomgeving die jouw stempel draagt, om de genoemde consequenties te voorkomen? Voor iedereen verloopt dat proces anders en het succes daarvan is grotendeels afhankelijk van iemands voorkeursgedrag.
Als je wel eens een cursus ‘timemanagement’ hebt gevolgd, word je veelal geconfronteerd met een eenheidskoek hoe je de knelpunten zouden kunnen oplossen.
Laat ik wat voorbeelden geven waarom die niet werken:
Bron: ManagersOnline (Phil Kleingeld)