Zo word je beter in digitaal ondernemen!

De omschakeling naar thuiswerken maakt duidelijk hoe belangrijk IT is, maar zorgt ook voor uitdagingen. Hoe bouw je bijvoorbeeld klantrelaties op vanuit huis? Tijdens Salesforce Live: Benelux ontdek je slimme technologieën die digitaal werken makkelijker maken. ‘De klant verwacht op elk kanaal dezelfde kwaliteit service.’
Ondernemen werd het afgelopen halfjaar een vooral digitale bezigheid. Bedrijven moesten ervoor zorgen dat hun personeel thuis veilig aan de slag kon, nieuwe manieren bedenken om in contact te blijven met klanten en verkoopmethodes en -processen aanpassen. Dat vroeg veel flexibiliteit, maar bood ook kansen. Zo maakte kinderwagenmerk Bugaboo de online verkoop aantrekkelijker met een nieuwe website – bomvol informatie, productvideo’s, een livechat en andere zaken die de ervaring voor kopers verbetert. Dat sloeg aan: nu de winkels weer open zijn, oriënteren klanten zich nog altijd vooral online. “De klant verwacht online en fysiek dezelfde kwaliteit service,” zegt Nag Patta. Hij is senior marketingdirecteur Benelux bij Salesforce, het bedrijf dat de upgrade van de webshop verzorgde. “Ze willen persoonlijk aangesproken worden en direct contact met een bedrijf kunnen hebben, op welk kanaal dan ook. Dat is de grootste uitdaging van deze tijd.”
Ken je klant
Zorgen voor een optimale klantervaring is even belangrijk als IT en marketing om nu te overleven, zegt Patta, zeker voor bedrijven die geen digital natives zijn. “Bedrijven als Coolblue en Uber zijn gewend aan het digitaal opbouwen en onderhouden van relaties met klanten en leveranciers. In elke industrie geldt: als je de kans om digitaal te ondernemen nu laat liggen, word je ingehaald door concurrenten bij wie digitaal ondernemen in het DNA zit.” Maar hoe zorg je ervoor dat klanten net zo blij de webshop verlaten als de winkel? Door je klant te kennen, zegt Patta. “Je moet weten wat je klant wil, nog voordat ’ie het jou vertelt, anders raak je ’m kwijt. Daar moet je proactief over communiceren, in gepersonaliseerde e-mails bijvoorbeeld. Die ervaart de klant dan niet als spam, maar als waardevol bericht.”
Bron: De Ondernemer